Monday, August 23, 2010

Petua pemakanan ketika Ramadhan

Okay aku yakin ramai orang diluar sana yang nak menjadikan ramadhan kali ni sebagai medium untuk kuruskan badan.Betul tak?  So entry aku kali neh berkaitan dengan petua pemakanan bulan ramadhan.Kalau semangat je yang berkobar-kobar tapi teknik tak betul tak ada maknanya..Penat je kita puasa 13 jam sehari tapi tak ada kesan pun kan.Diet tu diet jugak tapi jangan lupa tujuan utama kita berpuasa..Untuk mendapat keredhaan allah Taala ;) cakap banyak pun tak ada guna..Jom kita tengok apa petua-petua tersebut..ZAAAAAAAAS!!


1. Sewaktu berbuka, sebaiknya anda mengambil hidangan yang kurang berminyak dan kurang lemak.
2. Kurangkan juga makanan yang pedas-pedas, bergoreng atau berminyak. Ia boleh menyebabkan pedih ulu hati, menimbulkan masalah ketidakhadaman dan juga masalah berat badan.
3. Kunyah makanan yang dimakan secara perlahan-lahan supaya proses penghadaman anda lebih teratur.
4. Makanlah sekadar yang perlu. Bila terlebih makan, ia bakal menjejaskan sistem penghadaman anda. Akibatnya, anda akan letih lepas berbuka.
5. Lagi satu, elakkan makan berulam air. Senak perut anda nanti.
6. Selain itu, anda digalakkan bersahur. Kan sunat tu.
7. Ambillah makanan yang lambat hadam dan mengenyangkan semasa bersahur. Iaitu makanan yang mengandungi serat dan kompleks karbohidrat seperti roti, pisang, epal, anggur, kubis, kubis bunga, tomato dan brokoli.
8. Selain itu, anda perlu mengambil makanan yang mengandungi sedikit gula. Iaitu yang mampu bertahan lebih kurang 3 ke 4 jam dalam sistem penghadaman. Tujuannya supaya ia dapat mengembalikan tahap glukosa dalam badan anda.


Akhir sekali jangan tengok je petua-petua diatas..Kena la amalkan okay =)

Selamat Berpuasa =)

No comments: