Monday, December 20, 2010

BAB 1: Kerana Dia Batrisya

Seperti hari-hari yang sebelumnya Batrisya banyak menghabiskan masa di Teratak Bonda.Entah kenapa bila dia berada disini dia berasa begitu damai.Bagai air sejuk melalui ubun-ubun kepalanya.Kehijauan tumbuhan hutan memang membuatkan sesiapa yang pertama kali melangkah ke Teratak Bonda terpegun.Batrisya akui bahawa mama memang pandai mengubah suai landskap rumahnya.Semenjak mama bersara dari profesion tugasnya sebagai seorang guru memang disitulah tempat dia menghabiskan masa terluang.

"Sayang mama kenapa termenung ni.Ada masalah? Tak nak luahkan dekat mama?" pertanyaan Puan Azwa mematikan lamunan Batrisya.Puan Azwa tahu Batrisya memang susah untuk berkongsi masalah yang dia hadapi.Segala masalah akan Batrisya selesaikan sendiri.Mungkin itu yang membuatkan Batrisya tabah.Sesungguhnya Puan Azwa amat bangga dengan ketabahan Batrisya tidak seperti gadis muda lain yang dilimpahi kesenangan sehingga membuatkan mereka lemah.

"Eh kenapa mama keluar ni.Mama kan tak sihat.Mama kena duduk dalam rumah.Kan doktor dah cakap mama tak boleh banyak bergerak.Mama nak apa-apa ke? Boleh Sya ambilkan." Batrisya menguntumkan senyuman manis.Namun riak resah masih boleh dikesan di wajahnya.

" Mama ni dah bosan duduk dalam rumah tu Sya.Memang la doktor dah pesan suruh mama berehat.Tapi sakit mama ni bukannya boleh dilayan sangat.Makin dilayan makin melarat.Sya pulak kenapa duduk seorang je kat sini"

"Sya saja nak ambil angin pagi dekat sini.Lepas hantar ibu ke butik terus Sya datang sini.Bosan lah duduk rumah.Daripada duk rumah baik Sya datang sini teman mama.Lagipun Sya rindu lah dekat mama Sya ni".
Batrisya memeluk erat lengan mama.Memang begitu sikap Batrisya terhadap ibu angkatnya itu. Walaupun zahirnya nampak tegas tetapi dia amat manja dengan mama.

Berlainan apabila Batrisya bersama ibunya.Baginya panggilan ibu itu hanya satu ungkapan.Dia tidak pernah merasakan kasih sayang dari ibunya.Semenjak kecil lagi dia menumpang kasih mama. Bukan dia tak pernah cuba untuk merapatkan kembali hubungan dia dan ibunya tetapi bagai ada sesuatu yang menghalang.Pemergian ibu yang melanjutkan pelajaran ke luar negara  ketika dia masih kecil yang memisahkan mereka. Sampai sekarang Batrisya masih memikirkan sebab mengapa ibu tidak membawanya bersama ke luar negara walhal ibu membawa adik beradiknya yang lain.Ibu menghabiskan sepuluh tahun di luar negara.Sesudah menamatkan pelajaran  ibu mengambil keputusan untuk terus bekerja disana.

Tempoh sepuluh tahun sudah cukup untuk merenggangkan hubungan kandung antara seorang ibu dan anak.Bukan sahaja hubungan dengan ibunya renggang malah hubungan dengan adik-adiknya jugak makin rapuh.

"Sya dah buat keputusan?" Pertanyaan mama membuatkan Sya kembali dari lamunan.

"Mama nak Sya tahu yang mama akan sokong apa sahaja keputusan Sya.Mama tahu Sya tak akan buat satu keputusan yang salah.Sya tak payah la nak risaukan mama kat sini.Mak Bibah boleh temankan mama". Batrisya memandang wajah mama yang ceria.Dia tahu yang mama sentiasa ada disampingnya walau apa pun.Mama seorang insan yang tabah.

"Mama,Sya risaukan mama.Kalau apa-apa jadi kat mama nanti tak ada siapa yang boleh tolong kalau Sya sambung belajar di luar negara.Mama hanya ada Sya seorang dalam dunia ni.Tak kan Sya nak tinggalkan mama"

"Sya,kalau Sya sayangkan mama,Sya pergi sambung belajar di luar negara.Hanya itu yang mama minta.Sebelum ni mama tak pernah minta apa-apa kan sayang? Kalau apa-apa terjadi dekat mama nanti mama akan suruh Mak Bibah beritahu Sya okay?"

"Mama,jomlah masuk. Esok Sya bagi keputusan ye.Sya pun kena bincang dengan ibu dulu"

"Baiklah sayang.Tadi mama ada suruh Mak Bibah buatkan pengat pisang.Mama teringin sangat nak makan.Sya temankan mama ye?"

"Mama ni selalu macam ni tau.Kalau bukan Sya siapa yang nak temankan mama" Pipi mama dikucup oleh Sya.Kasih sayangnya terhadap mama memang tak boleh dibandingkan dengan apa-apa.





Prolog: Kerana Dia Batrisya

Batrisya membuang pandang ke tengah lautan.Satu keluhan berat dilepaskan bibirnya.Entah kenapa hatinya begitu berat untuk memilih.Dia tahu keputusannya nanti akan melukakan orang lain.Hatinya berperang dengan kemahuannya.Pertarungan antara kehendak keluarga dan kehendak dirinya sendiri.Keindahan lautan tidak mampu meleraikan kekusutan yang dia rasakan.

"Kau tahu sya,kadang-kadang benda yang kita tak suka tu yang terbaik untuk kita.Aku rasa kau patut ikut keputusan keluarga kau.Mungkin itu yang terbaik.Mereka tahu apa yang terbaik untuk kita. Kau tahu dalam Al-Quran Allah berfirman dalam surah Al-Baqarah."Boleh jadi kamu membenci sesuatu ,padahal ia amat baik untukmu,dan boleh juga kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu.Allah Maha Mengetahui,sedangkan kamu tidak mengetahui". Hanim,kawan baik Batrisya memecah kesunyian.Hanim seakan tahu dilema yang ditanggung Batrisya.Jika sebelum ini dia megambil langkah berdiam diri,kali ni dia perlu bersuara apabila melihatkan wajah Batrisya yang keruh itu.Bukan sehari dua mereka kenal malah semenjak sekolah rendah lagi.

"Entahlah. Aku pun dalam dilema.Bukannya aku  tak hargai pengorbanan keluarga aku.Tapi itu tak bermaksud aku perlu ikut apa sahaja kehendak mereka semata-mata nak membalas pengorbana mereka.Kau pun tahu kan  kenapa aku tak nak sambung pengajian aku di luar negara.Apa salahnya sambung belajar kat universiti di Malaysia ni.Taraf universiti kat sini pun boleh dibanggakan.Aku cuma tak boleh nak berpisah dengan Mama.dari aku kecil lagi dia jaga aku.Tak kan lah masa dia susah aku nak tinggalkan dia terkontang-kanting seorang.Aku tak sanggup Hanim.Aku bukan manusia yang melupakan janji".

"Dah la tu sya.aku tak suka la tengok kau sedih-sedih macam ni.Aku pulak yang sedih tau.Apa kata malam ni kita makan seafood nak tak? Aku belanja. Lepas tu esok kita pegi scuba diving.Dah lama kita tak menyelam ni.Lesen kau tu pun jangan la buat hiasan je." Hanim cuba untuk menggembirakan sahabatnya itu.Dia tahu Batrisya sangat cintakan keindahan lautan.Sebab itu Hanim tidak menolak pelawaan Batrisya untuk sama-sama mengambil lesen scuba diving suatu ketika dahulu.

"Ni yang aku sayang kau ni Hanim.Kalau macam ni aku kena buat-buat sedih selalu la.Boleh kau belanja aku lagi.Kan kau pun kata kita kawan baik.Tak kan dengan kawan baik pun kau nak berkira kan?" Batrisya tersengih cuba nak mengusik Hanim.

"Banyak kau punya cantik!" Hanim membuntangkan mata.

Batrisya terketar-ketar menahan gelak.Akhirnya pecah ketawa dua sahabat tersebut.Walaupun Batrisya pada zahirnya nampak kembali gembira tetapi jauh di dalam hatinya masih berkecamuk.Ya Allah,kau tenangkanlah hati hambamu ini.



Friday, November 12, 2010

SILA UNDI VIDEO PSA KAMI !!!-MUFORS


video

Akhirnya video projek Public Service Announcement(PSA) telah berjaya di'upload' untuk pertandingan MUFORS (Malaysian Unite For Road Safety). Video kami yang bertajuk


"Headgear the Saviour"


Tajuk video ini dicadangkan oleh membe blog kami yang bernama Ayap. Kami merasakan nama ini di sesuai untuk video kami. Tahniah Ayap. Nanti kami akan buat sedikit penghargaan kepada anda seperti yang dijanjikan. Ni link blog Ayap:



Video ini merupakan hasil titik peluh aku dan 2 lagi membe blog aku iaitu Hakimy dan Aran. Ini link blog kami :
http://akuserabut.blogspot.com/
http://beloghakimy.blogspot.com/ 
http://iznulmuazim.blogspot.com/

Di sini, kami memerlukan jasa baik anda untuk mengundi Video PSA kami. Kami ucapkan ribuan terima kasih di atas semua undian anda.

Macam mana nak undi?
 1. First,anda kena register satu akaun dulu sebelum nak undi video PSA kami. Ini link untuk register :



nanti dia akan keluar page macam ni. anda cuma perlu isi username dan password.


2.Second, jika sudah register atau mempunyai akaun. anda sudah boleh vote video PSA kami.
Sehari hanya boleh vote 1 kali untuk satu video.Vote untuk setiap hari digalakkan.Deadline sampai 30.11.2011 !Ni link untuk vote video PSA kami :




Nanti akan keluar page macam ni. Anda cuma perlu klik button vote :)

Ribuan Terima Kasih kepada sesiapa yang sudi vote kami :) Thank you very much !!!

Kepada blogger pula, kami memerlukan bantuan anda untuk mempromosikan/promte video kami. Buat satu entry di blog anda pasal video kami dan buat link ke blog kami dan link untuk vote video PSA kami.

Apa yang korang boleh dapat jika tolong kami promote video kami??

Untuk pengetahuna anda, bagi mana-mana video yang mendapat undian terbanyak akan mendapat anugerah PEOPLE'S CHOICE AWARD ! Video yang berjaya memenangi anugerah ini akan membawa pulang wang tunai berjumlah RM 1000. Kami telah bercadang kalau kami menang award People's award choice. kami akan berkongsi sebahagian wang yang dimenangi untuk blogger-blogger yang membuat entry mempromosi video PSA kami. Sharing is Caring hehehehe :)


Sebagai contoh, kalau 10 blogger yang membuat entry pasal video PSA kami dan kami berjaya memenangi anugerah PEOPLE"S CHOICE AWARD .RM500 akan dikongsi kepada 10 blogger tersebut. Hadiah bergantung kepada bilangan blogger yang membuat entry pasal video kami. dan hadiahnya kami belum tentukan.


Kalau kami berjaya mendapat anugerah PEOPLE'S CHOICE AWARD, jangan risau, pasti ada habuan untuk anda. Tunjukkan POWER OF BLOGGERMampukah kuasa blogger-blogger mengalahkan video-video yang lain yang sudah mencecah undian beribu?? Mampukah??!!!

Perhatian!!! JIKA VIDEO KAMI MENANG ANUGERAH PEOPLE CHOICE AWARD JA OK :)
Kalau berminat untuk promte video kami. Kalau sudah post. cuma copy paste link post anda di ruang komen ini . Sekian,terima kasih.


Mampukah???

Sunday, November 7, 2010

Entry panas bak goreng pisang panas!

Hari ni aku balik rumah..tinggalkan UKM..eh eh siapa kata aku sedih? mana ada la..ni bukan air mata kesedihan tapi air matak kegembiraan..ayat cover baik punya..hehe

Sekarang ni aku ada di KL Sentral..tengah tunggu train..aku naik ETS..alaaa perkhidmatan baru dari KL ke Ipoh tu..kawan aku cakap ETS ni laju..jadi aku pun nak cuba la ni..tapi kalau aku rasa ETS ni lambat aku turun je jalan kaki nanti..ala aku main-main je..tak sanggup aku jalan kaki..hehe

Sambil tunggu masa berlepas aku update dulu satu entry..maksudnya entry ni masih panas lagi ni..hehe..sambil update entry tu mata kena la pandang-pandang sikit..tengok gelagat orang..macam-macam gelagat oranga aku dapat tengok kat sini..kadang-kadang kita boleh muhasabah diri bila tengok gelagat orang kat sini

Budak sekolah yang nak balik asrama masing-masing pun banyak kat sini..haish teringat masa zaman aku sekolah dulu..sebelum balik asrama lepak dulu jap kat shopping complex..beli komik lepas tu baru balik asrama..tak sampai seminggu komik tu pun lesap sebab kawan-kawan asyik pinjam..

Kalau korang tengok entry aku yang sebelum ni ada satu trailer..tajuk "The Unknown"..tengok la dulu trailer tu..lepas tu komen mana la tau ada kelemahan ke..lepas full version video siap,aku akan upload kat blog ni..tunggu tau..hehe

Okay la aku nak naik train dah ni..tak sabar woooo..

"The Unknown" Trailer



Salam, ini adalah video hasil kolaborasi aku dan 2 blogger lain iaitu AkuSerabut & BelogHakimy. Tujuan pembikinan video ni perlu dirahsiakan buat sementara waktu..nantikan full version video ni..

Nantikan full video bagi video ini.

Sila komen sedikit mengenai video ini. Terima Kasih.

Friday, November 5, 2010

Awak,nak biodata boleh?

'Awak,nak biodata boleh? tulis dalam buku ni tau' ...tetiba teringat zaman sekolah dulu..aku dulu rajin woooo..kalau cikgu tak masuk kelas aku duduk je diam-diam kat tempat aku..aku tak buat bising pun..maklumlah pengawas skema..hehe..aku duduk je diam-diam kat tempat aku lepas tu tulis biodata..


Aku tau korang pun pernah buat kan? Alaaaa tutup muka pulak..malu la tu kan? tengok tu muka dah merah..kadang-kadang bila fikir balik rasa nak tergelak kuat-kuat..kalau dalam buku biodata tu mesti tulis nama,makanan kegemaran,minuman kegemaran,hobi,tempat lahir,tarikh lahir..kalau nak yang advance lagi sia tanya status single ke berpunya..budak sekolah rendah dah tanya macam tu..maju beb! tapi yang paling penting mesti ada ucapan..tu pelengkap!


Sekarang ni zaman tulis buku biodata dah habis dah..orang layan Facebook pulak sekarang..budak sekolah rendah pun dah ada akaun facebook..boleh buat macam-macam..kalau nak tanya pasal kerja sekolah pun guna facebook..zaman aku dulu kena telefon..tapi yang bestnya pasal buku biodata ni ialah buku biodata mesti warna warni..kalau tulis biodata tu mesti guna pen warna warni..baru la cantik!

iznulmuazim cakap: dulu aku cari alamat rumah budak yang aku minat guna buku biodata membe aku..lepas tu hantar surat cinta daripada anonymous..masa tu aku baru darjah lima..haha

Happy Deepavali

Aku nak mengambil kesempatan  ni untuk mengucapkan Happy Deepavali kepada penganut agama Hindu..Happy Diwali..

Dulu aku ada seorang kawan bangsa India ni..sekrang lost contact dah..kalau tak boleh aku pergi rumah dia beraya..mana la tau dapat duit raya..eh Deepavali pun ada duit raya ke?

Sebut saja Deepavai ni aku tetiba teringat pasal putu mayam..kenal tak? Alaaaa makanan yang makan dengan kelapa dan gula tu..kalau tak dapat gambaran jugak cuba tengok kat bawah..


Kalau dapat makan sekarang ni mesti best..haish mana la nak cari putu mayam masa-masa macam ni..terliur dah ni..

Upin & Ipin ada unsur Iluminati?

Tak tau apa reaksi yang patut aku tunjukkan..nak tergelak pun ada nak marah pun ada..nak tergelak sebab dapat tengok kebodohan orang lain dan nak marah sebab individu tersebut cuba nak memperdaya orang lain supaya bodoh macam dia jugak..

Aku dah bosan dengar pasal teori konspirasi ni..apa-apa pun pasal teori konspirasi..kalau boleh semua benda ada konspirasi tersendiri..bagi aku aku hanya percaya sesetengah sahaja teori konspirasi ni..dan aku tak percaya bulat-bulat..aku akan selidik dahulu..yang terbaru ada orang kata Upin & Ipin pun teori konspirasi..siapa percaya angkat tangan? Okay siapa yang percaya sila minum air perahan stokin sebab korang bodoh!



Sebenarnya ini notes yang di post oleh seorang individu yang aku pun tak kenal..aku copy paste note ni daripada Serol-Nizam..

Takkanlah animasi Upin & Ipin yang memang 100% hasil tangan rakyat tempatan tu pun ada unsur Iluminati?  Aku rasa korang pun pernah tengok Upin &Ipin ni kan? Banyak mesej yang baik dalam animasi ni..adab makan,tolong menolong dan banyak lagi..adab makan tu unsur Iluminati ke?

Nampak sangat la pihak ni terdesak untuk popular..kalau ye pun nak popular jangan bunuh karya bangsa sendiri..mungkin pihak yang sebarkan pasal teori konspirasi Upin & Ipin ni dipergunakan..kepala diorang dikencing sampaikan diorang ni sanggup gunakan taktik kotor nak jatuhkan hasil tangan bangsa sendiri..

Kita jangan telan bulat-bulat je apa yang dihidangkan kat depan kita..siasat dulu baru percaya..


Tak perlu tunjuk kejahilan diri sendiri..

Malam ni aku terhibur..terhibur tengok bangsa sendiri memperbodohkan diri sendiri..kenapa aku kata macam tu? Kebetulan malam ni aku baru tengok satu rakaman video berkenaan pilihan raya kecil DUN Galas yang baru sahaja selesai hari ni..aku bukan nak komen pasal keputusan pilihan raya..

Aku nak komen pasal bangsa sendiri..apa yang membuatkan aku tertarik untuk tengok video tu tadi bukanlah disebabkan video tu sendiri,tapi disebabkan komen yang ada bersama video tu..aku nak cerita sikit pasal video tu..video tu memaparkan mengenai perbalahan antara dua pihak yang bertanding dalam pilihan raya DUN Galas..membaca komen video tadi memang membuatkan aku rasa malu,geram,rasa bodoh yang amat-amat..

Bukan apa..yang komen tu semua bangsa aku sendiri..tak kan pasal parti poitik pun nak bergaduh sampai mencarut..aku rasa tak perlu la sampai mencarut sebab yang berbalah dalam komen tu tadi semuanya pakai kopiah..siap ada yang panggil ustaz lagi..kalau nak suarakan pendapat masing-masing,guna perkataan yang elok..ini tidak,perkataan yang budak sekolah rendah guna untuk mencarut yang diorang guna..secara tak langsung diorang ni bukak kejahilan diri sendiri..

Aku rasa tak perlu la nak jadi tahi politik..sebab yang jadi hamba politik ni bangsa aku jugak..bangsa lain buat apa? Goyang kaki dan tunggu kejatuhan bangsa kita..kalau dah sekarang diorang tunjukkan dekat generasi muda yang politik tu kotor,korang rasa ada lagi ke generasi muda yang nak masuk politik? Aku tak nak bila aku ada anak nanti,ada tradisi caci-mencaci bangsa sendiri..korang nak ada tradisi tu?

Thursday, November 4, 2010

Roti canai pisang dan tandas

Masa aku tengah sedap makan roti canai pisang dengan air barli ais tadi aku ternampak satu toilet kat kedai tu..pintunya terbuka luas sampaikan aku boleh nampak kuman-kuman sedang bekerja..errk! Geli la nak cerita..korang kalau nak muntah jangan salahkan aku tau! Tuan restoran ni pun jenis tak reti nak jaga pelanggan..lain kali tandas tu buat la kat belakang restoran..jangan la sampai pelanggan nampak tandas tu..haish!

Kalau pelanggan kurang datang restoran dia tau pulak nak membebel macam mak nenek..tapi bila dah datang tak reti nak jaga hati pelanggan pulak..memang patut la pihak berkuasa tempatan bagi gred B untuk kedai ni..tak tau nak jaga sensitiviti pelanggan langsung..

Lain kali cuba cuci tandas tu ikut jadual..biar bersih..kalau boleh biar berkilat sampaikan nampak bersinar..mana la tau ada pelanggan yang datang ke restoran tu hanya disebabkan tandas..hehe..kalau dah malas sangat tutup je pintu tandas tu..kan senang..

Bila tangan syaitan dikeluarkan

Buat yang menyokong Amerika..korang patut membaca entri ini..bukak mata luas-luas dan fikirkan 'kebaikan' sanjungan korang itu..bahasa yang aku akan gunakan selepas ni sedikit formal


Pada 29 Jun 2009 seorang siswi menahan rombongan Presiden Iran,Mahmoud Ahmadinejad..demi kebebasan bersuara dan untuk memberi ruang kepada sisiwi ini menyuarakan pendapat,pengawal membiarkan seketika..Gambar di atas menunjukkan tindakan seorang pemimpin yang berani untuk mendengar pendapatnya..beginikah situasi di negara kita? Saya tak berani memberi komen..


Lihat perubahan gambar ini bila tiba di tangan Amerika..gambar ini diedit sebegini rupa..lihat perubahan pada tangannya..gambar ini dimanipulasi oela pihak Amerika..isyarat tangan yang hormat menjadi isyarat tangan syaitan yang langsung tidak menunjukkan nila-nilai wanita Islam..tujuannya? Untuk mengaibkan Presiden Ahmadinejad..isyarat sopan seorang sisiwi Islam dimanipulasikan menjadi isyarat lucah yang menunjukkan sikap biadab terhadap seorang pemimpin..

Kalau di Malaysia mungkin pelajar ni dikenakan AUKU..

Lihat link ini..klik disini

sumber Faizal Tehrani

Wednesday, November 3, 2010

Luuu pikirlah sendiri!

Hari ni blog aku jadi blog hiburan..masih panas cerita ni walaupun suam-suam saja..korang tau tak pelawak yang lawak tu? Alaaaa pelawak yang lawak tu la..dah nama pun pelawak mesti la lawak kan..haish aku tak boleh jadi wartawan hiburan ni....apa-apa pun jom layan cerita panas ni..zaaaaaaaassssss!

pakcik Google bagi
PETALING JAYA: Pelakon dan pelawak, Nabil Ahmad terpaksa akur dan menerima keputusan Irma Hasmie, untuk memutuskan hubungan cinta mereka yang telah terjalin sejak dua tahun lalu.


Menurut Nabil, dia terpaksa mengikut kata Irma seperti mana pendedahannya dalam sebuah akhbar mingguan Ahad lalu yang enggan memulihkan semula hubungan mereka.
"Jika sebelum ini saya tidak mengaku kami berpisah, kini saya ingin katakan yang saya sudah solo. Mungkin sebelum ini saya terlalu leka dengan pemberian Allah S.W.T yang telah memberi kesenangan hidup, seorang kekasih yang cantik dan kerjaya yang bagus.
"Setakat ini, tiada perancangan lagi untuk pulihkan hubungan kami. Saya cuma ingin memperbaiki diri saya dahulu, barulah saya baiki hubungan kami jika Tuhan izinkan. Lagipun dia dah kata tak mahu saya lagi.
"Benda ini satu pengajaran buat saya. Mungkin selama ini saya lalai. Apa-apa pun, saya anggap perkara ini ada hikmahnya. Walaupun sekarang fikiran saya sedang serabut, saya perlu berfikir secara positif dan selesaikannya secara perlahan-lahan. Saya percaya ada orang lagi besar dugaannya berbanding diri saya," tuturnya ketika dihubungi mStar Onlinedi sini, Selasa.
Dengan nada suara agak kesal atas kejadian yang berlaku, Nabil berkata sebenarnya dia telah membuat persiapan kahwin sedikit demi sedikit untuk menempuh hari bahagia mereka yang dijangka pada tahun 2012 itu.

sumber: Mstar

Tuesday, November 2, 2010

Gila babi la babi neh!!

Entri ni akan dipenuhi dengan perkataan babi..Harap maklum.

Aku tau korang ada sumber inspirasi masing-masing..tapi apa kata kalau korang jadikan seekor babi sebagai sumber inspirasi? Ada berani?

Jom berkenalan dengan sumber inspirasi baru yang berketurunan babi ni..Nama babi ni Zhu Jiangqiang..yang bermaksuh 'babi yang tabah'..babi yang tabah ni berumur 10 bulan dan dilahirkan di wilayah Provinci Henan.
Menurut Wang Xihai,pemilik babi ni yang unik ni,ketika lahir isteri beliau menyuruhnya membuang sahaja bayi terset..Tetapi beliau berasa kasihan dan mengajar babi tu berjalan menggunakan dua kaki selama 30 hari berturut-turut..Lama kelamaan Zhu Jianhqiang dapat berjalan menggunakn kedua-dua belah kakinya..

Zhu Jiangxiang menjadi tarikan ke rumah Wang Xihai sehinggakan Wang ditawarkan wang yang lumayan oleh sebuah sarkas untuk membeli Zhu Jiangxiang..tetapi Wang menolak..pelik betul kan? Namapun Wang tapi tolak wang..






sumber Dailymail

Aku kembali!

Salam pembaca sekalian..dah lama aku tak berblogging..dah seminggu rasanya..aku pun tak pasti berapa lama..sebenarnya kau stop sementara untuk berblogging sebab pergi berjuang..tapi bukan pergi berjuang dekat Iraq atau Afganistan tapi pergi berjuang di medan yang lagi besar..hebat wooooo...kalau nak tau klik sini..

Haish rasa lega bila dah habis exam ni..rasa macam ringan je kepala ni..kalau korang nak tau masa aku exam hari tu bilik aku ni dah macam tongkang pecah..tak sempat nak kemas..asyik sibuk study..macam hebat kan bila aku kata sibuk study? Memang la sibuk study sebab aku study last minute..haha
Meja study aku..skype tu sebenarnye untuk discussion dengan member ye..
bukan untuk chatting
Dalam banyak-banyak paper exam tu,aku rasa ralat sikit bila aku ambik paper Fauna Marin..bukan sebab tak dapat jawab tapi sebab aku dah tau jawapan lepas tu aku tulis benda lain..arrrgggghhhh! Dia suruh labelkan part untuk cephalopod a.k.a sotong..saje je aku nak guna jargon fauna marin..hehe..aku dah tau part tu namanya tentacle tapi aku jawab antenna..jauh lari tu! Arggghhh! Tapi takpe benda yang lepas biarlah lepas..


Kawan-kawan aku ada yang dah mula nak balik..aku kene tinggal kat sini dulu untuk beberapa hari..ada lagi kerja yang nak kena siapkan dulu..lepas tu baru la fikir nak balik rumah...yabedabedoooooo!

Thursday, October 28, 2010

Aku pergi berjuang!!

Salam pagi khamis pembaca sekalian..hari ni aku akan menduduki peperiksaan..aku menjangkakan entri aku pada hari ini akan kurang..nantikan kemunculan aku nanti..doakan aku dalam medan peperangan..aku akan pergi berjuang di dalam dewan peperiksaan..tak sabar lah nak berjuang! 


Wednesday, October 27, 2010

Jom gugur bayi!

Gugurkan bayi memang dibolehkan..tapi dengan sebab tertentu sahaja..contohnya bayi yang mampu mengancam nyawa ibu yang mengandung..kalau nak gugur bayi sebab tak berbapa memang tak boleh! diulangi; TAK BOLEH! hal ni memang serius..tau tak macam mana proses pengguguran bayi dijalankan? Aku berani jamin kalau korang tau mesti korang akan takut nak gugurkan kandungan..tapi aku tau korang tak akan buat benda yang tak elok ni kan..pembaca blog aku semuanya baik-baik..kan? kan?

Ada 2 kaedah untuk gugurkan kandungan secara paksaan:-
  • Pengguguran perubatan
  • Pengguguran pembedahan
Pengguguran perubatan ini jugak dikenali sebagai pengguguran kimia..selalunya pengguguran ini akan dilaksanakan untuk kandungan yang masih awal..masa ni bayi belum cukup sifat lagi..doktor akan gunakan bahan kimia untuk gugurkan janin..

Pengguguran perubatan pulak ada 3 cara..Cara ini berbeza mengikut usia kandungan..tiga cara tersebut adalah:-

  • Penyedutan vakuum..kaedah ini digunakan untuk kandungan yang berusia kurang dari 12 minggu..penyedutan ini terbahagi kepada dua iaitu manual ataupun mesin..uish! seram sejuk aku dengar.
  • Kaedah seterusnya adalah D&E iaitu dilatasi dan pembuangan..yang ni untuk bayi yang berusia 15-24 minggu..na tau macam mana kaedah ni? Setiap bahagian bayi akan dikepit dan ditarik satu persatu..kepala bayi akan ditarik akhir sekali selepas diremukkan..tak dapat bayangkan weyh!!
  • kaedah D&E jugak akan digunakan untuk kandungan yang berumur lebih dari 24 minggu..cuma kali ni doktor tak akan tarik satu persatu tapi keseluruhan bayi tersebut! Doktor akan sedut otak bayi supaya remuk dan senang untuk ditarik keluar..aiyak! Lagi seram aku dengar....
kaedah penyedutan vakuum


kaedah D&E berperingkat

kaedah D&E keseluruhan


Setiap pengguguran mesti ada kompilasi..ya! Memang sakit..menyakitkan sampai korang tak tahan..antara kompilasi tersebut ialah:-

  • pangkal rahim akan terkoyak
  • rahim tertembus
  • pendarahan yang sangat teruk
  • jangkitan pada organ pembiakan
  • kemandulan
  • kematian akibat kompilasi bius,jangkitan yang tak terkawal dan pendarahan teruk!
Hah! Berani ke nak gugurkan kandungan? Fikir dulu sebelum buat...

Nak cerita pun malas..baca sendiri..

Pada masa dahulu, ada sebuah kampung di mana semua rakyatnya amat rajin belaka tidak ada
yang malas. Jadi pada suatu hari, rajanya membuat pengumuman hendak mencari seorang yang
malas.

Semasa perhimpunan itu, adalah seorang lelaki mengaku, katanya, "Patik adalah yang paling
malas." Raja pun bertanya, "Apa tahap malas tuan hamba?" Lalu jawab lelaki tersebut, "Kalau
patik hendak makan, ada orang yang suapkan patik."

Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi lalu berkata, "Patik lebih malas lagi daripada dia tuanku."
Tuanku pun bertanya kepadanya, "Sampai mana pulak tahap malas tuan hamba?" Maka jawabnya,
"Kalau patik makanpun, sampai ada orang tolong kunyahkan."

Maka raja pun terdiam seketika. Tanpa disangka² datang seorang budak lelaki kepadanya
sambil berkata,"Patik adalah yang paling malas tuanku." Raja pun bertanya, "Bagaimana pula
tahap kemalasan kamu si budak?" Budak itu pun menjawab, "Nak cite pun malas, tuanku.

Good Luck exam!!

Esok aku nak pergi berjuang..paper Teknik Matematik..lepas ni baru aku akan bukak balik blog..tak lama pun..lepas pukul 2 petang esok aku bukak la balik..hehe..doakan aku okay? Aku tak nak jumpa muka Dr. Anuar dah semester depan hanya disebabkan aku fail paper ni..hehe..pesanan buat rakan-rakan seperjuanganku,jangan cuak sangat..exam je pun..bukan pergi bunuh diri =p

ini baru la namanya meja student =p



Ibu,nak sex toy boleh?


Pernah tengok iklan macam ni? Tipu kalau tak pernah tengok..jangan tipu diri sendiri..dapat dosa kering je nanti..Terdesak sangat ke diorang ni sampai perlu iklan benda macam ni di tempat awam? 

Cuba bayangkan kalau seorang kanak-kanak tanya kepada ibunya "Ibu, adult sex toy tu apa? Nak toys tu boleh tak ibu?".. Apa yang perlu ibu tu jawab?

Nombor dah ada depan mata..wahai pihak berkuasa..apa lagi? Jalankan tanggungjawab anda..kesian ibu bapa ni terpaksa jawab soalan anak-anak diorang..

sumber gambar: Bersama Mazidul

Abanggggggg.....

" Gila"..gadis hot tu cakap kat aku...

"Eh-eh"..tiba-tiba je minah ni..dalam hati aku cakap minah ni dah gila sebab baru keluar library..otak mereng baru baca buku..

Salah ke aku nak tolong dia keluar parking..aku tengok kereta minah ni sekejap ke depan sekejap ke belakang..dari tadi tak boleh keluar dari parking..kalau aku mintak nombor tepon tak kisah la kalau dia cakap macam tu..

Aku blah sambil makan aiskrim..

"Duuuum!"......aku toleh belakang..satu motor jatuh..dua,tiga,empat..menarik jugak aku tengok motor jatuh ni..macam domino aku tengok..lepas pandang motor aku pandang muka gadis tu..gadis tu diam..pandang aku macam nak peluk aku je..

"Abang......" dengan muka penuh cuak dia pandang aku..dalam hati memang aku dah gelak macam setan dah..

"Meh saya tolong"..aku jawab macam jejaka budiman padahal dalam hati gelak macam syaitan..

"Nasib baik ada orang gila ni tolong..." aku blah sambil makan aiskrim cair lepas angkat motor yang jatuh tadi..

Tuesday, October 26, 2010

Aku tak hisap lelaki 'punya' la!!

Tajuk entri aku agak lucah sikit ye..tapi entri tak lucah pun..

Korang tau tak tandas awan kat Malaysia ni dah maju..banyak dah kemudahan yang diorang sediakan..yang peliknya bukan kerajaan yang sediakan kemudahan ni tapi rakyat kita sendiri..haaaaa! aku tau mesti korang kata rakyat macam ni berbakti kepada negara kan? salah tu...rakyat macam ni yang patut bukak seluar tunjuk bontot lepas tu kita terajang ramai-ramai..

Ada ke patut diorang ni siap buat kemudahan untuk orang yang gila seks..kenapa
aku kata kemudahan untuk orang gila seks? sebab diorang letak nombor tepon gay! Woi! aku ni bukan isap lelaki punya benda la! kalau  nak promote diri pun buat la blog sendiri lepas tu letak je gambar tak senonoh dalam tu..senang cerita..


Kadang-kadang tu siap ada lukisan lagi..hah bagus jugak kalau ada lukisan..sambil aku melabur boleh la aku baca komik free..haha..boleh jugak mengisi masa lapang aku nak melabur..



Pernah dengar Parlimen Tandas? Ni bukan parlimen yang YB selalu berhujah tu..ni parlimen yang orang bodoh selalu berhujah..kadang-kadang korang boleh baca komen penyokong kerajaan dengan komen pembangkang..best jugak baca komen diorang ni..rasa macam diorang ni memperbodohkan diri..taraf pemikiran diorang ni lebih kurang je dengan mangkuk tandas yang korang buang air tu..kalau nak tunjuk sangat korang bagus,jadi macam pemimpin negara kita tak kira la kerajaan atau pun pembangkang..diorang berhujah dalam Parlimen Malaysia..bukan berhujah dalam Parlimen Tandas..

Tsunami datang lagi!

JAKARTA: Seramai 40 orang dilaporkan maut dan lebih 300 lagi hilang dalam bencana tsunami yang berlaku selepas gempa bumi kuat berukuran 7.2 pada skala richter yang melanda Kepulauan Mentawai, Sumatera Barat, Isnin malam.
Perkara itu disahkan pegawai daerah Kepulauan Mentawai, Edison Saleleobaja.

Sehingga jam 2 petang ini, pihak Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) belum memastikan identiti korban dalam kejadian itu.
Gambar hiasan..dari pakcik Google

Mereka yang hilang dipercayai membabitkan 10 rakyat Australia dan Jepun yang berada dalam sebuah kapal bernama Southern Cross milik Sumatran Surfariis. Pihak kedutaan Australia di Jakarta juga yakin bahawa rakyatnya berada di dalam kapal itu. Bagaimanapun BNPB belum mengesahkan kebenaran maklumat itu.

"Maklumat itu sedang kami sahkan, belum jelas maklumat dari lokasi kejadian dan kami masih menunggu," kata Maryadi, petugas BNPB kepada Bernama. Beliau berkata, pasukan daripada badan itu belum berada di Mentawai kerana sedang memberi tumpuan kepada ancaman letusan Gunung Merapi di sempadan Yogyakarta dan Jawa Tengah serta banjir di Wassior (Papua Barat).

"Tsunami itu berketinggian tiga meter dan meluap hingga 400 meter ke darat," katanya. Media Online Nasional melaporkan dua perkampungan disapu bersih oleh tsunami yang berlaku di kawasan penggemar sukan luncur air itu, namun Maryadi belum dapat mengesahkan perkara itu.

Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) mengumumkan gempa bumi berukuran 7.2 pada Skala Richter berlaku pada jam 9.42 malam Isnin, pada kedudukan 78 kilometer Barat Daya Pagai Selatan, Mentawai Sumbar, pada kedalaman 10 kilometer.

Badan itu mengeluarkan amaran potensi tsunami kepada masyarakat sejurus selepas gampa itu, namun menarik balik amaran ancaman itu kemudiannya. -Bernama

Profesor bodoh!

Sebelum ni aku dah janji nak post satu entry setia lawak setiap malam kan..kalau tak percaya klik sini..jom kita tengok apa lawak malam ni




Seorang profesor melangkah penuh bergaya menuju ke bilik kuliahnya. Dia hendak menguji pelajarnya mengenai kelemahan diri. Dia bertanya, "Siapa yang merasakan dirinya bodoh, sila berdiri". Semua pelajar diam. Ada yang senyum.


Tidak lama kemudian, seorang pelajar bangun. Profesor berkata: "Oooh..Jadi awak mengakulah diri awak ni bodoh?" Pelajar: Bukan prof, sebenarnya saya tidak sanggup lihat profesor seorang saja yang mengaku bodoh dan berdiri disini!

Kecik-kecik dah pandai ehem-ehem........

Serius aku terkejut bila aku tengok gambar ni..terkejut sampai terlompat jatuh dari katil jugak la..aku pun tak tau apa yang diorang ni tengah buat..sekadar bermain ataupun sekadar bermesra untuk menunjukkkan skil masing-masing..








Walaupun ni bukan dekat Malaysia tapi aku rasa jelik jugak la bila tengok kecik-kecik macam ni dah pandai buat benda tak senonoh..aku rasa benda ni pun bergantung kepada persekitaran budak-budak tu sendiri..mana taknya,balik je sekolah terus bukak baju lepas tu tengok video lucah dalam internet..

Nasib baik masa kecik aku dibesarkan dalam persekitaran ladang kelapa sawit,kebun getah,ladang cili dengan ladang koko..balik sekolah terus lastik burung,mandi sungai malam mengaji bawah lampu pelita..

Perempuan Kacak Lelaki Ayu

Sebagai lelaki aku mengaku yang aku suka tengok perempuan cantik..semua lelaki macam tu..alaaa aku tau perempuan pun suka tengok lelaki kacak kan? jangan tipu diri sendiri..buat dosa kering je menipu tu..

Semua orang kat dalam dunia ni nakkan perhatian...walaupun seseorang tu asyik merendah diri tapi jauh di sudut hati dia mesti dia nakkkan perhatian..cuba korang fikir apa gunanya korang pakai cantik-cantik pergi kelas? Nak tingkatkan keyakinan? arrrhh itu alasan skema yang boleh diguna dalam peperiksaan SPM je..

Sebab tu kadang-kadang korang akan tengok orang lain pakai macam artis Hollywood..sebab dia nak perhatian dari orang lain..kalau dah memang kebiasaan dia pakai macam tu aku tak kisah..tapi tak kan masuk masjid pun pakai skirt dengan high heels..ini memang betul-betul nak perhatian ni..patutnya gantung je papan tanda 'Sila Ambil Perhatian' dekat leher tu..

Dah jadi kebiasaan lelaki mesti nakkan perhatian dari wanita..dan wanita mesti nakkan perhatian dari lelaki..kalau lelaki nakkan perhatian dari lelaki,itu memang pelik..sebab tu la lelaki akan pakai cantik-cantik bila pergi tempat yang ada wanita..wanita pulak akan pakai cantik-cantik kalau pergi tempat yang ada banyak lelaki..tapi kalau duduk sesama wanita berkemban pun dah kira cantik..

Apa kriteria yang korang ambil berat kalau beli baju ataupun seluar? Sebab nak dapatkan perhatian bila korang pakai cantik ataupun nak kepuasan diri?

Kalau aku,aku nak kepuasan diri..bila diri sendiri dah puas kita tak akan kisah pasal perhatian orang lain..hidup akan bahagia bila diri puas..kebahagiaan akan datang bila ada perhatian orang lain ke?

Apa pandang-pandang? nak kena pukul?!

Ada seorang kawan aku kata jelingan aku memang akan membuatkan sesiapa pun takut.. Eh betul la kot..aku pun tak tau kenapa ramai sangat yang kata setiap kali aku tengok org lain,mesti gaya aku macam nak gaduh..eh mana ada sampai nak gaduh..cubit-cubit sayang ada la..hehe

Mak aku cakap aku memang dah gangster dari zaman aku dalam perut mak aku lagi..mak aku cakap dulu masa aku dalam perut dia aku dah mula jadi gangster..sebab tu la kadang-kadang aku tertendang perut mak aku..tapi mak aku buat lepak je sebab nak maintain cantik depan bapak aku..tapi bila dah besar aku tak tendang la mak aku..ko nak mampos??? Aku sayang mak aku wooooooo.....

Bila aku dah besar sikit aku jadi kaki pukul pulak..hah siapa yang berebut mainan dengan aku dulu? kalau siapa yang pernah berebut mainan dengan aku dulu mesti ingat lagi bila aku baling mainan tu sampai pecah kepala korang..aku tau tak ada siapa pun yang ingat..aku sorang je yang ingat sebab aku ni memang genius dari zaman bayi lagi..

Mak aku pernah cakap dia paling takut kalau aku mengamuk masa kecik-kecik..kalau mak aku tak bagitau pun aku tau sebab aku ni kan genius dari kecik lagi..tengok tu! mak aku pun takut kalau aku  mengamuk..tu menunjukkan aku ni memmang ganas..tapi aku mengamuk dekat pasar raya sebab nak mainan je..bukan sampai nak tetak orang..tapi sekarang aku tak mengamuk dah..kesian mak aku kalau besar macam ni mengamuk sebab nak mainan..mau aku kena tangkap dengan sekuriti pasar raya tu pulak nanti..hehe 

comel kan aku masa kecik-kecik?
masa ni aku tak jadi gangster lagi

ni masa mood aku tengah jadi gangster..
tengok aku jeling pun korang dah takut kan?

bila dah besar jadi kuat makan pulak  =.='

Alahai mamat..

Salam malam isnin nak merangkap pagi selasa..pelik gila ucapan aku malam ni..hehe..okay aku dah buat keputusan mulai malam ni aku akan post satu entri lawak untuk korang..paling kurang pun korang akan tersenyum kalau korang tak sanggup nak gelak kan? setiap malam aku akan post satu entri yang mempunyai unsur-unsur humor..okay sebagai permulaan jom kita tengok entri humor malam ni..

Mamat ini amatlah tergila-gilakan Minah anak Pak Haji Dollah. Minah tersebut bolehlah tahan cunnya. Mamat ini pun tak kalah kacaknya. Ngorat punya ngorat, tersangkutlah dua hati ini. Pak Haji Dollah bukanlah jenis yang memilih sangat orangnya, tambahan pulak si Mamat ini pandai berlakon depan Pak Haji Dollah. Dia bukan main warak lagi, berkopiah di kepala.

Selepas ditetapkan hari kahwinnya, maka semuanya berjalan dengan lancar. Malam itu agak lewat sedikit keluarga Haji Dollah masuk tidur kerana sibuk berkemas rumah selepas kenduri siangnya. Pasangan Mamat dan Minah pun lewat jugalah masuk tidur. Agak terganggulah juga kemanisan malam pertamanya itu.

Selepas semuanya selesai barulah dia orang tidur. Ketika sedang nyenyak tidur, Pak Haji Dollah mengejutkan semua isi rumah untuk solat subuh. Semua isi rumah pun bangun dan si Mamat dan Minah pun bangun mandi dan bersiap untuk mendirikan solat subuh. Tapi dek kerana lewat bangun, maklumlah malam pertama, Si Mamat tak sempat bersolat jemaah dengan Pak Haji Dollah.

Walaupun telah dikejutkan awal oleh isterinya Minah, dia asyik berbaring dek kerana penat, membetulkan urat-urat yang lenguh semalam.

Maka, Pak Haji Dollah pun suruhlah menantunya itu solat sendirian ketika ahli keluarga lainnya sedang berwirid. Si Mamat pun qamat dan dirikanlah solat subuhnya. Selepas selesai solatnya dan memberi salam, Pak Haji Dollah pun menegur menantunya Si Mamat tadi,

Hai, Mat... kenapa solat subuh tiga rakaat? lantas Si Mamat jawab, Eh, ya ke tiga rakaat? Rasa-rasanya dah cukup empat rakaat tadi.

Mendengar kata-kata menantunya itu,Pak Haji Dollah terus pengsan.

Monday, October 25, 2010

Muka cantik tapi perangai......

Pernah dengar pepatah Inggeris 'Don't judge a book by its cover'? itulah yang berlaku masa aku keluar tadi..dari jauh aku tengok ada seorang perempuan ni boleh tahan la cantiknya..ingatkan tingkah laku pun baik..sebab muka pun suci je..tapi yang buat aku jelik dengan orang macam ni bila dia bukak pintu lepas tu terus baling sampah dalam longkang..errk?? terus saham perempuan ni jatuh merudum! cik kak,kalau ye pun nak buang sampah,buang dalam tong sampah ye..longkang tu bukan tong sampah..


Bila aku lalu melepasi kereta perempuan ni aku bagi satu jelingan maut..rupa-rupanya ada dua orang dalam kereta tu..bila aku keluar dari kereta je kereta perempuan ni lalu depan kami sambil hon kuat-kuat..mak aih! agak kurang hajar jugak la..aku rasa sebab aku jeling dia tadi kot..aku ingat bila aku jeling tadi,perempuan tu rasa bersalah tapi makin menjadi-jadi perangainya..kalau siapa yang kahwin dengan perempuan macam ni,tolong bagi hantaran tong sampah ye...

Aku dah bertunang!

Baru-baru ni ramai yang tiba-tiba datang jumpa aku tanya bila aku nak bertunang dengan Ayu Raudhah..aku pun jadi pelik..kenapa diorang tanya aku pulak..masa bila pulak aku ni ada hubungan dengan Ayu Raudhah..rupa-rupanya diorang tersilap..diorang sangkakan aku ni Zaquan Adha..sebab tu diorang tersalah orang..tak percaya muka aku macam Zakuan Adha? Hah jom tengok!


  

Hah kan sama tu? hehe

Sebenarnya Zaquan Adha telah bertunang dengan Ayu Radhah pada 17 Oktober yang lalu..jom kita tengok petikan ni..


Akhirnya salah seorang gadis rebutan ramai, Ayu Raudhah sudah sah bertunang dengan jejaka kacak, Zakuan Adha yang merupakan pemain bola sepak Malaysia. 17 Oktober baru-baru ini,  keluarga Zakuan telah datang rumah Ayu Raudhah untuk tujuan menyunting bunga di taman. Terus pada hari tersebut, majlis pertunangan antara Zakuan Adha dan Ayu Raudhah telah berlangsung. Tahniah kami ucapkan kepada mereka berdua.
Mengikut perancangan, Zakuan Adha dan Ayu Raudhah bakal bernikah di Kedah pada 20 Januari 2011. Maknanya mereka berdua hanya akan bertunang lebih kurang 4 bulan sahaja. Satu langkah yang bagus. Bak kata orang tua-tua, “tak elok sangat tunang lama-lama”. Tak sabar pulak kami nak melihat keayuan Ayu Raudhah di majlis pernikahannya nanti.
Apa pun tahniah kami ucapkan kepada Zakuan dah Ayu Raudhah. Akhirnya tamat sudah segala cerita bila Ayu akan dipinang oleh Zakuan. Sekarang cuma tunggu masa untuk sah bergelar suami isteri sahaja. Tahniah sekali lagi daripada kami kepada anda berdua.